dijous, 11 d’agost del 2011

LLÀGRIMES DE SANT LLORENÇ

AQUI VA L'EXPLICACIÓ DE LA LLEGENDA DE SANT LLORENÇ:
D'aqui neix la relació amb La pluja de meteors que es pot veure cada any, des de mitjans de juliol, tot i que quan se n'observen més és entre els dies 8 i 14 d'agost, assolint un màxim d'activitat al voltant del 12 d'agost, quan es poden veure fins a 100 meteors per hora, segons l'any. La intensitat d'aquesta pluja de meteors i l'època de l'any en què es produeix fan dels Persèids una de les pluges d'estels més populars i fàcils de gaudir.

SANT LLORENÇ

Cada any, coincidint amb el 10 d’agost –festivitat dedicada a sant Llorenç-, hi ha un fenomen astronòmic de gran bellesa i que es pot veure a simple vista. Es tracta d’una pluja de meteors que la tradició associa amb les llàgrimes que devia plorar en patir el seu martiri.
Segons sembla, Llorenç és un personatge històric el qual va néixer a Hispània; la llegenda assenyala Osca com a lloc més precís. Va ser diaca del papa Sixt II i va morir martiritzat, l’any 258, a Roma per ordre de l’emperador Valerià.
Explica Iacopo da Varazze, a la seva obra ‘Llegenda Àuria’, que el martiri va consistir, en la seva part més cruenta, en lligar-lo a una gralla i posar-la damunt del foc. Quan feia una estona que s’estava rostint va avisar a l’emperador dient-li:
-Escolta, pobre home: d’aquesta banda ja estic rostit; pots dir als teus soldats que em donin la volta; apropa’t, talla un bocí del a meva carn i menja-te’l, que ja està a punt per fer-ho”.
Amb motiu d’aquest relat la imatge del Sant sempre sol anar acompanyada d’unes gran graelles i, com esmenta Joan Soler i Amigó, se’l té per advocat del foc i patró dels oficis que treballen amb foc i, afirma, que “posar una estampa de Sant Llorenç darrere la porta dels forns salva d’incendi”.



Llorenç va morir passat per la graella i la tradició diu que, aquella nit, el cel es va omplir d’estels que queien com llàgrimes recordant les mateixes llàgrimes que va deixar anar el Sant o, aneu a saber, si a les guspires del foc que el rostia.

ARTICLE DEDICAT A TOTS ELS SEGUIDORS I SEGUIDORES DEL BLOC!!

2 comentaris:

tempspalamos ha dit...

Gràcies Jordi! Un article molt interessant.

Salutacions des de Palamós.

Jaume Alegre ha dit...

Hola Jordi,
Estic molt content que hagis passat pel meu blog! El teu també fa temps que el segueixo i està molt bé!
Des del meu també he enllaçat el teu blog de meteovic.
Una abraçada!

Jaume Alegre